Kan man selge produktene sine på Amazon og tjene penger?

Kan man selge produktene sine på Amazon og tjene penger?

Norge er et forholdsvis lite land. Her bor det knapt fem millioner mennesker, noe som i skrivende stund er 0,0007 % av verdens befolkning. Heldigvis har globaliseringen kommet et godt stykke på vei. Man er ikke lengre avhengig av å begrense seg for å verken tilegne seg eller selge produkter på tvers av landegrensene. Og det er her Amazon kommer inn i bildet.

Amazon er verdens største nettbutikk. Deres største nettside, Amazon.com, har mer enn 2 milliarder sidevisninger hver eneste måned. Til sammenligning har VG.no, Norges største nettside, rundt 70 millioner visninger. Amazon er ikke bare et sted for amerikanerne å kjøpe ting de strengt tatt ikke trenger. Det er også en fantastisk markedsplass for norske bedriftseiere som ønsker å nå ut til det internasjonale markedet. I denne artikkelen viser vi deg hvordan det kan gjøres.

Hvordan lykkes med mye salg og høy konvertering?

Først handler det om å få folk til å klikke seg inn på ditt produkt. Videre må du friste personen til å kjøpe det du tilbyr. Dette er de viktigste tingene for å lykkes:

GODE produktbilder

Bilder har veldig mye å si. Først og fremst må du ha et godt produktbilde på hvit bakgrunn. I tillegg har du lov til å laste opp åtte andre bilder. Disse bør være meget beskrivende for hvordan produktet ser ut, størrelsen på produktet samt det optimale bruksområdet.

Hvis du selger smykker eller klær bør du for all del ha minst ett produktbilde med en modell.

Beskrivelser av produktet

Du har to muligheter til å beskrive produktet ditt til Amazons brukere. Først og fremst kan du poengtere fem gode ting ved produktet. Butikker pleier ofte å beskrive størrelse, farge, design, miljøvennlighet og andre elementer som støtter opp under at du selger en god vare. Husk at du først og fremst skal informere. Ikke prøv å gi indikasjon på at du selger verdens beste produkt – det vil bare slå tilbake på deg selv senere.

Under hver annonse kan du også skrive fritt i et ”product detail”-felt. Her kan du skrive øvrig informasjon om produktet som vil være nyttig.

Brukeranmeldelser

Amazon er veldig opptatt av å legge vekt på hva andre brukere mener om produktet. Gode brukeranmeldelser er derfor nøkkelen til å få en god konverteringsgrad.

Problemet er bare at det ikke er lov til å jukse. Hvis du blir tatt i å spørre folk om å gi kunstig høye anmeldelser, så vil Amazon suspendere kontoen din. Du vil finne mennesker på Fiverr som, mot en liten utbetaling, vil gi deg brukeranmeldelse på Amazon. Dette anbefales ikke.

Er det noen risiko ved å selge på Amazon?

Ja, det er det. Mange bedriftseiere har fått kjenne på Amazons strenge reglement. Hvis produktene du selger blir klaget på eller lite verdsatt av kundene, så står du i fare for å få butikken din stengt. Dette gjelder spesielt hvis du selger merkevarer. Du kan selv tenke deg hvor mange som ønsker å selge Ray-Ban, Gant, Ralph Lauren og Nike på Amazon. Bedrifter vil gå over lik for å fjerne konkurrentene sine. Derfor er det mange som kjøper fra andre butikker og gir automatisk dårlig tilbakemelding – i håp om å få suspendert konkurrenten.

Når du først har blitt suspendert, så er veien tilbake veldig lang. Du blir nødt til å skrive et personlig POA (Plan of Action) hvor du forklarer hvilke grep du skal gjøre for å unngå lignende tilfeller i fremtiden. Langt fra alle POAs vil bli godkjent.

Oppsummering: bør jeg begynner å selge på Amazon?

Det krever mye av deg for å begynne å selge internasjonalt. Man skal ikke stikke under en stol at det både skal investeres penger og tid i et slikt prosjekt.

Allikevel bør man absolutt undersøke mulighetene for å åpne en ”Seller Account” hos Amazon. Du bruker ikke mer enn et par timer på å finne ut om dette er noe for deg. Det koster ingenting å starte, men gebyrene på salg og frakt til USA kan være dyre. Derfor er det viktig at du setter opp et budsjett før du starter. Det vil være synd om du bruker mye tid og penger på et prosjekt som du faktisk taper penger på.